Oraşul inteligent – un vis în prag de alegeri

În cea mai recentă postare a domnului Prof. Dr. Vasile Baltac pe blogul său de pe platforma online adevărul.ro a fost expusă o scurtă analiză a conceptului smart city și o paralela între România și alte state membre ale Uniunii Europene privind procesul de transformare a orașului prin folosirea tehnologiilor digitale pentru ridicarea standardului de viaţă, reducerea costurilor şi o comunicare mai bună cu cetăţeni, pe scurt, transformarea orașului într-un oraș inteligent.

Oraş inteligent este acela în care toate funcţiile sale – guvernarea, economia, mobilitatea, mediul, populaţia, modul de viaţă – sunt inteligente. Potrivit domnului Prof. Dr. Baltac “Crearea oraşului inteligent nu mai este o utopie, a devenit o necesitate. Dintre oraşele Uniunii Europene cu peste jumătate de milion de locuitori, 90% au caracteristici de oraş inteligent, iar strategia „Europa 2020” include angajamente clare pentru promovarea oraşelor inteligente şi investiţii în infrastructura digitală şi dezvoltarea capitalului uman şi social aferent.”.

Postarea se adresează, nu în ultimul rând, viitorilor edili ai orașelor pentru a pune pe agendă și e-Guvernarea locală pentru a scuti cetățenii de drumui.

Cu alte cuvinte: „Eliberaţi drumurile, aglomeraţi Internetul.“
Textul prezintă beneficiile cetățeanului prin implementarea soluțiilor de transformare a orașului inteligent dar și o confruntare a datelor privind planurile pe termen scurt, mediu sau lung în ceea ce privește orașele mari ale României în comparație cu orașe europene precum: Amsterdam, Viena sau Barcelona ale căror planuri sunt clar definite și cu obiective stabilite pe termen lung – în cazul Vienei până în 2050.
Pentru parcurgerea întregului material vă rugăm să accesați link-ul http://adevarul.ro/news/societate/orasul-inteligent-vis-prag-alegeri-1_5721be315ab6550cb86b1a65/index.html.